Historiek van de Mekka en de Kaba - Islam Lessen

Laatste Nieuws

14-01-2015

Historiek van de Mekka en de Kaba


Historiek van de Heilige stad Mekka en De Kaba:

Mekka lag zo'n tachtig kilometer van de kust in de oostelijke bergketen, afzien van een paar smalle passen aan alle kanten omringd door bergen. Het lag op de karavaanroute van de stammen, maar omdat er geen water te vinden was groeiden er geen planten, was het meestal verlaten. Op deze geïsoleerde plek, waar zelfs een vlieg het niet uithield, moest Ibrahiem zijn Egyptische vrouw Hadjar en haar zoontje Ismaïl achterlaten.

3d fotos van de kaba

Ibrahiem verliet Mekka voor de tweede keer en kwam er voor de tweede keer terug. Hij besloot een huis voor Allah te bouwen. Er waren vele huizen, maar er was geen huis voor Allah alleen, waar Hij aanbeden kon worden.

Ismaïl wilde helpen bij het bouwen van dit huis voor Allah. Zowel vader als zoon werkten eraan, droegen stenen van de bergen rondom Mekka aan, en bouwden de Kaaba met hun eigen handen.

Ibrahiem dacht altijd aan Allah en riep Hem altijd aan. Hij zei: “onze Heer, aanvaard dit van ons. U bent de Alhorende, de Alziende!” Allah aanvaardde het van Ibrahiem en Ismaïl, en zegende de Kaba.

Wij moslims richten ons tijdens elk gebed naar de Kaaba. We reizen naar de Kaaba tijdens de Hadj, en gaan er omheen in tawaf en bidden er.

Moge Allah Ibrahiem zegenen en hem vrede schenken! Moge Allah Ismaïl zegenen en hem vrede schenken! Moge Allah Mohammed zegenen en hem vrede schenken!

“Voorzeker, het eerste huis dat voor de mensheid bestemd werd, is dat te Bekka (Mekka) vol van zegeningen en als richtsnoer voor alle werelden. Daarin zijn duidelijke tekenen: het is de plaats van Abraham en wie het binnengaat is in vrede. En de bedevaart naar Het huis is door Allah aan de mensen opgelegd die er een weg naartoe kunnen vinden. En wie niet gelooft, Allah is voorzeker onafhankelijk van alle werelden.” (3:96-97)

Opdracht:

Zoek de richting van de Kibla met een compas.

Testen:

- Waar ligt Mekka?
- Wie heeft de Ka°ba gebouwd?
- Waarom is de Ka°ba belangrijk voor de moslims?
- Hoe kan een moslim de richting van de Ka°ba vinden?

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoe komt men er bij dat Adam de kaaba heeft gebouwd en dat Abraham deze heeft herbouwd samen met zijn zoon Ismael. Overigens ook heel bijzonder dat Abraham die bezocht wordt door God, Die hem de zoon Izaak beloofd en Zich later ook Zelf noemt De God van Abraham, Izaak en Jakob, dit heeft gedaan. Abraham is nooit in zijn leven in Mekka geweest. Dat de arabieren, nakomelingen van Ismael zich vanuit een minderwaardigheids complex een eigen godsdienst hebben aangemeten en grote gedeelten als plagiaat uit de Bijbel hebben genomen en in de koran hebben opgenomen is echt heel triest. Ten tijde van Mohamed was de Bijbel al volledig toegankelijk voor de mensen. Men kon al op de hoogte zijn van God, de God van Abraham, Izaak en Jakob, alle profeten waaronder Jesaja, van de geboorte, de wandel op aarde van de Heere Jezus Christus, Zijn lijden, kruisdood en opstanding. Dat men in de tijd van Mohamed in de arabische wereld alsook in Mekka zich volledig aan de afgoden dienst had overgegeven is duidelijk. Dat Mohamed daar blijkbaar zorgen over had oké. Maar dat deze man heeft beweerd dat de engel Gabriel, die notabene 600 jaar daarvoor de geboorte van Jezus had aangekondigd als de vervulling van de door vele profeten geprofeteerdde Messias is wel heel typerend. Waarom heeft Mohammed niet de Heere Jezus Christus geaccepteerd als zijn Redder en Verlosser?