Het Offerfeest: Een Tijd van Offeren en Samenkomst - Islam Lessen

Laatste Nieuws

06-06-2023

Het Offerfeest: Een Tijd van Offeren en Samenkomst


 Het Offerfeest, ook bekend als Eid al-Adha, is een belangrijke viering binnen de islamitische traditie. Dit jaar zal het plaatsvinden op 28 juni 2023 en duurt het vier dagen. Tijdens deze periode komen moslims van over de hele wereld samen om te bidden, te reflecteren en offers te brengen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de betekenis van het offeren, waarom moslims dit doen en wat er tijdens het Offerfeest gebeurt.

Wat betekent het offeren?

Het offeren, of "qurbani" in het Arabisch, verwijst naar het ritueel waarbij een dier wordt geofferd als een teken van gehoorzaamheid aan God. Het heeft zijn wortels in het verhaal van de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren als een daad van gehoorzaamheid aan God. Net op het moment dat hij zijn zoon zou offeren, stuurde God een engel om hem te vertellen dat hij in plaats daarvan een ram moest offeren. Het offeren tijdens het Offerfeest herdenkt deze daad van gehoorzaamheid en herinnert moslims aan het belang van opoffering, gehoorzaamheid en nederigheid jegens God.


Waarom moeten moslims offeren?

Moslims offeren tijdens het Offerfeest om hun dankbaarheid jegens God te tonen en om hun bereidheid tot opoffering en gehoorzaamheid te demonstreren. Het is een manier om de spirituele waarden van vrijgevigheid, naastenliefde en gemeenschapszin te versterken. Door een dier te offeren en het vlees te delen met familie, vrienden en behoeftigen, herinnert het Offerfeest moslims eraan dat materiële bezittingen niet het belangrijkste zijn en dat ze de verantwoordelijkheid hebben om anderen te ondersteunen en te helpen.

Voor extra info kijk naar : Het offer en het offerfeest



Wat gebeurt er tijdens het Offerfeest?

Het Offerfeest begint met het ochtendgebed in de moskee, waar moslims samenkomen om te bidden en Gods zegeningen te zoeken. Vervolgens worden er dieren geofferd, meestal schapen, maar soms ook geiten, koeien of kamelen. Het offer moet voldoen aan bepaalde rituele voorschriften, waarbij de dieren humaan worden geslacht en het vlees wordt verdeeld in drie gelijke delen: een deel voor het gezin, een deel voor vrienden en buren, en een deel voor de behoeftigen.

Tijdens het Offerfeest komen families en vrienden bijeen om samen van de maaltijden te genieten die bereid zijn met het geofferde vlees. Er heerst een sfeer van vreugde, samenhorigheid en dankbaarheid. Het is ook een tijd waarin moslims elkaar begroeten met de woorden "Eid Mubarak" (gezegende feestdagen) en elkaar geschenken geven.

Naast het delen van voedsel en het vieren van de feestelijke sfeer, moedigt het Offerfeest moslims aan om reflectie en zelfverbetering na te streven. Het is een tijd waarin ze zich bewust worden van hun spirituele groei, hun relatie met God en hun verantwoordelijkheid jegens de gemeenschap.


Conclusie

Het Offerfeest is een belangrijke periode voor moslims waarin ze de betekenis van opoffering, gehoorzaamheid en naastenliefde herbevestigen. Het herinnert hen eraan dat materiële bezittingen niet het belangrijkste zijn in het leven en dat ze een verantwoordelijkheid hebben om anderen te helpen. Het samenkomen van families en vrienden, het delen van voedsel en geschenken, en het streven naar spirituele groei vormen de essentie van deze heilige viering.


Eid Mubarak

Geen opmerkingen: